MET Gala: the first monday in may.

j 30 | 04 | 22

Leestijd:

Het is bijna zo ver! Nog een paar nachtjes slapen en dan vindt één van de grootste fashion events weer plaats in New York City: het Met Gala! Zoals André Leon Talley het noemde, is dit de “super bowl of social fashion events”. Jullie weten misschien vast al dat het Metropolitan Museum of Art dit gala jaarlijks organiseert als charity fundraiser. Zo zamelen ze geld in voor het Costume Institute. Sommigen van jullie hebben misschien zelfs bijgehouden dat dit altijd op de eerste maandag van mei plaatsvindt. En waarschijnlijk hebben jullie allemaal door dat op de rode loper ruimte is voor de uitbundigste en creatiefste interpretaties van het thema van dat jaar. Oké oké, dit weten we dus allemaal wel zo’n beetje. Waar ga ik het dan over hebben in dit artikel? We spoelen terug en beginnen in 1948, waar het allemaal begon…

Er was eens… Een dame genaamd Eleanor Lambert. Zij was de oprichter van de Vanity Fair’s best dressed list en ze was een dame met een plan. Ze wist dat er geld nodig was voor het nieuwe Costume Institute van het Metropolitan Museum of Art. Wat had zij bedacht? Een midnight supper waar de crème de la crème van Manhattan werd uitgenodigd. Dit vond plaats in het Waldorf Astoria hotel. Niet in mei trouwens, maar in het bitterkoude december. De dresscode was black tie en het leek nog in niets op de avond zoals we ‘m kennen.

Tijd voor verandering

Het begon dus als een klein, intiem avondje. Maar alles veranderde toen Diana Vreeland (voormalig hoofdredactrice van Vogue) ten tonele kwam. Toen katapulteerde het MET Gala ineens van een ingetogen aangelegenheid naar eentje waarvan een breed scala aan Hollywood celebrities een chique crèmekleurige uitnodiging bij de post vond.

Embed from Getty Images

Het was inmiddels 24 jaar sinds het eerste Met Gala, maar Diana was de eerste die een thema introduceerde als dresscode. Ze koost thema’s zoals Royal India, Yves Saint Laurent en het Ballet Russe. Daarnaast verplaatste ze het feest naar het museum zelf. Wat ze ook introduceerde, was het moment dat elle gasten hun outfits aan de wereld toonden voordat ze het museum instapten.

Introducing Anna Wintour

Helaas stierf Diana Vreeland in 1989. De paar jaar die erop volgden had het Met Gala geen voorzitter totdat Anna Wintour deze taak op zich nam in 1995. En Anna Wintour zou zichelf niet zijn als ze niet een aantal rigoureuze veranderingen zou doorvoeren.

Embed from Getty Images

Ten eerste wilde ze het evenement van december naar mei verplaatsen. Ook wilde ze een groot aantal Hollywoodartiesten en mode-influencers uitnodigen voor het evenement. Nog meer dan Diana Vreeland had bedacht! In 1998 koos ze een uitgesproken thema in Cubism and Fashion en ook 1999 was specifiek met Rock Style.

Behind the scenes

Nu we de geschiedenis wel een beetje hebben behandeld, wilde ik nog even met jullie kijken naar hoe het achter de schermen er nou aan toe gaat. De eerste stap is natuurlijk ervoor te zorgen dat de most kickass people aanwezig zijn. Niemand wordt uitgenodigd zonder dat Anna Wintour haar zegen heeft gegeven. Om het zo exclusief mogelijk te houden, worden er een luttele 500 mensen uitgenodigd. Maar let op: stiekem is dit alleen het startpunt. Uiteindelijk groeit de gastenlijst vanaf dat aantal nog verder. Er zijn gewoon té veel epische mensen om uit te nodigen!

Embed from Getty Images

Voordat deze A-listers door de ballotage komen, moet de commissie eerst de big spenders uitnodigen. Dit zijn de “gewone” miljonairs. Modehuizen, grote bedrijven (denk: Amazon) en gulle donateurs krijgen allemaal de kans om een tafel te kopen. Dit kunnen ze doen voor de zachte prijs van enkele honderden duizend dollars. Lief toch, dat ze mogen komen?

Wie draagt wie?

Zoals inmiddels wel duidelijk is, is het Met Gala dus hét evenement voor designers om hun creatieve brein te laten spreken. Ik dacht vroeger altijd (heel naïef misschien) dat de celebrities die uitgenodigd waren, aanklopten bij een designer om te vragen of die een outfit voor ze konden maken. Gekke ik, zo werkt dat helemaal niet! Nee, sterker nog, het is andersom!

Embed from Getty Images

Het MET Gala heeft een eeuwenoude (oké, niet eeuwen, maar je snapt ‘m) traditie om de banden tussen ontwerpers en celebrities front and center te houden. De grootste namen kiezen één superster om een jurk te dragen die ze speciaal voor dit evenement ontwerpen. Er gaat een hele bak aan politiek in deze keuze. Zo moeten de A-listers uiteraard een band hebben met de ontwerper, maar ze moeten ook de stijl en aesthetic van deze ontwerper perfect kunnen representeren. Als laatste moeten ze ook nog goedgekeurd worden door miss Wintour.

Na al deze dingen moeten ze er ook nog zin in hebben om de avond samen door te brengen. De duo’s bewandelen samen de trap (die naar de entree van het Met), zitten naast elkaar met het diner en bekijken ook samen de tentoonstelling. Er is dus een heleboel 1-op-1-tijd!

Zitten en betalen.

De documentaire The First Monday in May is echt een dikke tip voor fijne behind the scenes beelden in aanloop naar het Met Gala van 2015. Zo zie je hier het hoofdpijndossier en stoelendans die de seating chart inhoudt. Wie plaats je naast wie en vooral: waar?! Er zijn betere en slechtere tafels en je moet zowel Queen Bey tevreden houden als de big spender die de tafel gekocht heeft.

Embed from Getty Images

En wat betreft die sterren, hoe zit dat nou eigenlijk? In principe is de gemiddelde prijs van een MET Galaticket zo’n 25.000 dollar. Voor grote namen als Jennifer Lopez en Katy Perry zou dat niet zo’n probleem zijn toch? Klopt. Maar grappig genoeg besteden al die celebrities geen cent aan dit feest. Al die modehuizen en grote bedrijven waar ik het eerder over had, betalen voor de volle mep (en meer). Wat betreft al die A-listers kijkt Vogue de andere kant op. Dit doen ze over het algemeen onder het mom: heo meer exposure, des te beter. Ieder Met Gala is het de bedoeling dat er zo veel mogelijk media-aandacht komt en met een gastenlijst to die for is die gegarandeerd.

Inmiddels zijn we dus aangekomen bij de 74e editie van het MET Gala. Nog twee nachtjes slapen… Zin in!

Psst! Ben je benieuwd naar hoe het MET-gala er vorig jaar (of nou ja, september – want het was verplaatst) er ook alweer uit zag? Ga dan naar dit artikel, daar heb ik geprobeerd het allemaal een beetje samen te vatten. En mocht je er nog steeds geen genoeg van kunnen krijgen, dan kun je ook nog even een kijkje nemen bij mijn tien favoriete outfits van de afgelopen jaren. Met details, fun facts en uiteraard de designers! Dit wil je niet missen!

Bronnen

Allaire, C. (2021). Everything We Know About the Met Gala 2021. Vogue.
Penn, B. M. (2021). The fashion history of the Met Gala. Social Gazette.
Rankin, S. (2016, 2 mei). Behind the Scenes of the Met Gala’s Celebrity Guest List—How Stars Score Fashion’s Biggest Invite. E! Online.
Rossi, A. (2016). The First Monday in May [Documentaire]. Magnolia Pictures.

Misschien vind je dit ook leuk

volg ons op instagram!