Feeling hot, hot hot. Alles over de Ugg’s

j 04 | 02 | 22

Leestijd:

Het is me al een tijdje opgevallen via, om het even cool te zeggen, the socials. Maar laatst werd ik ook getipt door een collega. Namelijk dat Anke de Jong en Nikkie Plessen het bij RTL Boulevard officieel hebben aangekondigd: Ugg’s zijn terug! Je weet wel, die sloffen die je ook buiten kunt dragen. Toen ik een jaar of 15/16 was, waren ze ook hartstikke in. Iedereen bij mij in het dorpie (Oegstgeest, what uppp?!) droeg ze. En dus wilde ik ze ook. Zo ging dat. En dit “moesten” dan specifiek UGG (vroeger UGG Australia) zijn. Niet de “EMU’s” bijvoorbeeld. Onzin natuurlijk, maar ja, tieners enzo… Dit was ook het eerste paar écht dure schoenen die ik voor mezelf kocht. En waar ik héél wat maandjes voor heb gevakkenvuld. FIFO (First In First Out), spiegelen, “waar staan de…?”-vragen beantwoorden. En toen was ik dan uiteindelijk ook ik bezit van de enige echte UGG’s.

Wat heb ik ze vaak gedragen. Je kunt zeggen wat je wil over hoe ze eruit zien, maar ze zaten zó lekker! En voor deze modemeid met chronisch koude tenen was het ook wel heel welkom om het eens warm te hebben. Ik heb ze afgedragen, mijn ‘short mini chestnut’ UGG’s. Ik heb nu nog steeds een ander paar in de kast staan. Maar die zijn na de ruim 10 jaar (!) dat ik ze heb nog steeds zo goed als nieuw. Ik draag ze eigenlijk voornamelijk binnen in koude winters. En soms buiten als het sneeuwt. Wie weet gaan ze binnenkort weer wat vaker het daglicht zien, wie weet.

Australische landbouw

Naar het schijnt waren Australische boeren degenen die de Ugg-trend zijn begonnen. Aangezien Ugg’s uit Australië komen, lijkt me vrij geloofwaardig. Er zijn verschillende verslagen van laarzen uit schapenvel uit de laat 19e eeuw. In deze tijd gebruikten Australische boeren leren riempjes om schapenvel om hun voeten en enkels te binden. Deze provisorische ‘laarzen’ ontwikkelden zich tot echte laarzen die tijdens de 1920 erg gebruikelijk werden. Schaapscheerders droegen deze voornamelijk. Normaal gesproken zorgde het lanoline – dat uit de geschoren schapenwol kwam – ervoor dat hun ‘gewone laarzen wegrotten, maar deze schapenlaarzen konden er wél tegen.

Bron: Pinterest

Mocht het spul Lanoline je bekend voorkomen, dan klopt dat! Dit vette spul is ook voorbijgekomen in het artikel over de bucket hat en had waterdichte eigenschappen wat de wollen bucket hat zo praktisch maakte voor vissers en andere buitenlui. Bonuspunten voor jouw oplettendheid!

Australische en Britse gevechtspiloten droegen ook opgebonden schapenvel rond hun voeten. Dit zorgde ervoor dat hun tenen er niet afvroren tijdens vluchten. Deze piloten waren misschien wel de bedenkers van de naam Ugg, aangezien zij de gekunstelde laarzen “flying Ugg’s” noemden. Dit was een afkorting van ugly.

Ugg’s in productie

De vroegst bekende productie – op grote schaal – van de laars was in 1933 in New South Wales. Hier was een bedrijf dat de Blue Mountains Ugg Boot Company heette, verantwoordelijk voor. Hierna volgde de Mortel’s Sheepskin Company in de jaren ’50. Deze fabriek is nog steeds in bedrijf. De oprichter, Frank Mortel, claimt dat híj de eerste was die zijn laarzen ‘Ugg boots’ noemde (nadat zijn vrouw in 1958 zijn eerste gemaakte paar ‘ugly’ noemde).

Bron: Pinterest
Surf’s up, dude!

De laars werd pas écht onderdeel van mainstream fashion in 1970 dankzij de Australische surfgemeenschap. De surfers van de Gold Coast en Byron Bay kregen een zwak voor deze pluizige vriendjes omdat ze hun koude voeten na het surfen lekker konden opwarmen. Een lokale surfheld, Shane Stedman, besloot om de term ‘Ugh-Boots’ te trademarken. Hierna riep hij tegen iedereen die het wel (en niet) horen wilde dat hij degene was die dit Aussie icon heeft uitgevonden.

Embed from Getty Images

Maar dankzij onze vriend Shane werden de laarzen wel internationaal populair onder de wedstrijdsurfers. Advertenties voor Ugg’s verschenen voor het eerst in 1970 in Californische surfmagazines. Plaatselijke winkels verkochten een beperkt aantal laarzen die de eigenaars tijdens surfreisjes in Australië hadden opgepikt. De trend groeide snel in The States en deze kans liet de Australische surfer Brian Smith niet aan zich voorbij gaan. Hij vertrok naar the Golden State met een koffer vol schaapsleren laarzen.

UGG Australia, de enige echte

Deze Brian patenteerde samen met een maat van hem de term “UGG” (met hoofdletters dus) in Amerika en begonnen een eigen onderneming: UGG Imports. Dit bedrijf groeide en groeide en in 1985 registreerde Smith het trademark “Original UGG Boot UGG Australia”. In 1995 kocht Brian de andere trademarks – van de eerder genoemde Shane Stedman – wat ervoor zorgde dat hij de enige eigenaar van de naam UGG was. Zo gewiekst!

Bron: herstylecode.com

De Californische gemeenschap (bestaande uit surfers en beroemdheden) zorgde ervoor dat de populariteit van de laars snel steeg. Hierdoor had UGG Holdings Inc. (het bedrijf van Smith) zo’n 80% van de wereldwijde markt in handen. Volgens verkopers was het niet alleen de uitstraling van de laarzen die klanten aantrok, maar ook het feit dat ze gemaakt werden in Australië. Waarom? Omdat Australië en hun producten bijzonder populair waren rond die tijd. Made in Australia.

Pamela en Oprah

De Ugg bereikte een heuze celebrity status toen Pamela Anderson gefotografeerd werd tijdens de opnames van Baywatch. Tussen de opnames door droeg zij op de set haar rode badpak gecomplementeerd met Ugg-laarzen.

Bron: fashionsinner.com

Later vormden Ugg’s een onderdeel van een subplot in de serie Seinfeld. Toen Oprah Winfrey in 2000 haar liefde uitte voor deze laarzen, knalden de verkoopcijfers het dak eraf! “And you’re getting Ugg’s, and you’re getting Ugg’s! Everyone is getting Ugg’s!”

De producenten in de VS konden de vraag naar de laarzen niet bijhouden, wat basically voor een drooglegging van Uggs in Noord Amerika zorgde. Dit had een enorm gevecht tussen verschillende Ugg-producenten als gevolg. Het onderwerp: wie mag de term Ugg’s gebruiken? Ik ga jullie (en mezelf) niet met deze discussie vermoeien want het was vooral een flink getouwtrek. Sorry not sorry.

The Ugg’s are back! Back in black?

Dit was, redelijk compact samengevat, het ontstaan en de popularisatie van de Ugg’s. Let wel: Ugg’s is de in principe de generieke naam van dit soort laarzen. Verschillende merken maken ze, waaronder dus het merk UGG. Dit bedrijf is terug te leiden naar de eerder genoemde Brian Smith. Maar je hebt ook EMU Australia, Uggs-N-Rugs (lekker pakkend) en nog een legio andere namen.

Embed from Getty Images

En nu zijn de Ugg’s dus weer terug van weggeweest! Het schijnt dat de ultrakorte nu het meest fashionable zijn. Dus nóg korter dan die short mini’s die ik had. Persoonlijk vind ik van alle kleuren de chestnut nog steeds het mooist. En wie weet trek ik ze binnenkort tóch weer eens aan…! Waarnaartoe? Ach, naar een vriendin of zo. Zeker niet naar werk, daar trek ik de grens, haha.
Zoals Nikkie Plessen het bij Boulevard zo lekker zei: “je moet het een beetje vergelijken met een mooi joggingpak. Met een joggingpak ga je ook niet in een high-class restaurant zitten. Maar je gaat er wel mee de hond uitlaten en misschien in een bistrootje zitten”.

Bronnen

Menche, S. (2021). The Surprising History Of The Aussie Ugg Boot. Everything Australian.
Nguyen, D. (2016). Tracking: The Rise and Fall of the Ugg Boot in Recent Fashion History. E! Online.
RTL Boulevard. (2022). Nikkie over comeback Uggs: “Hoe verrotter, hoe beter” [Video]. RTL Boulevard.

Misschien vind je dit ook leuk

volg ons op instagram!