Dit zijn mijn 10 favoriete outfits van het MET Gala.

j 30 | 04 | 22

Leestijd:

Jullie hebben inmiddels alles kunnen lezen over de geschiedenis van het Met Gala in dit artikel. Maar nu ga ik voor jullie mijn favoriete outfits van het MET Gala op een rijtje zetten. Ik heb toch wel een tijdje moeten nadenken en alle favorieten moeten comprimeren tot een lijstje van tien… Even een kleine disclaimer: dit zijn de outfits die mij persoonlijk het meest zijn bij gebleven. Dit rijtje van tien is natuurlijk hartstikke subjectief. Desalniettemin denk ik dat het een leuk overzichtje is en wie weet deel je wel mijn mening bij een aantal!

#10 – Karolina Kurova in Rachel Zoe
Embed from Getty Images

We trappen af met deze look die model Karolina Kurkova droeg naar het Met Gala van 2012. Schiaparelli and Prada: Impossible Conversations was het thema. De jurk is van Rachel Zoe en ik vind dit silhouet gewoon prachtig – zoals je later in dit lijstje nog een keer zal zien. Daarbij vind ik de bijpassende hoofdaccessoire ook heel gaaf. Bijna alsof haar haar in goud gedoopt is. (Tune in Spandau Ballet: ’cause you are gold! Always believe in your sooooouuuuul, you’ve got the power to know… You’re indestructibleee! Zit ie nu in je hoofd? Graag gedaan!)

#9 – Zendaya in Dolce & Gabbana
Embed from Getty Images

Zenda-JA kan ik wel zeggen! Ik vind niet al haar outfits mooi die ze gedragen heeft naar het gala (zoals de Assepoesterjurk die ze in 2019 droeg…), maar deze vind ik echt fantastisch! Ik vind de print echt heel goed leesbaar op de volumineuze rok en het “beëindigen” van de jurk met de rooie rand maakt ‘m helemaal af. Daarnaast vind ik haar natural afro gewoon echt prachtig: zo zien we ‘m niet vaak helaas. Zij heeft echt niet veel nodig om prachtig te zijn. Go Zendaya!
Oh ja! Zou ik het in m’n enthousiasme toch bijna vergeten (oeps): de jurk is van Dolce & Gabbana! Ook al week ze af van het thema Rei Kawakubo & Comme des Garçons: the art of the inbetween, dat is haar met deze jurk volledig vergeven!

#8 – Rihanna in Stella McCartney
Embed from Getty Images

Geen zorgen: het wordt niet een top 10 met alleen maar dezelfde silhouetten. Maar deze jurk móést ik ook echt in deze lijst opnemen.
Ik zal er maar meteen voor uitkomen: ik heb een kleine crush op Rihanna. Ik denk dat ik met gemak een top tien kan samenstellen met haar Met-outfits alleen. Ook buiten het gala vind ik dat onze Bad gal Riri zich echt fantastisch kleedt. Ze doet waar ze zin in heeft en dat vind ik heel vet! Een klein misstapje hier of daar (denk: paus tijdens het Met Gala van 2018) vergeef ik haar dan ook wel.

In 2014 stond Ri stunning te zijn op het gala dat als thema Charles James: Beyond Fashion had. Het is een relatief simpele two-piece jurk, gemaakt door Stella McCartney. Maar ik vind ‘m haar zó goed staan. Wie zei dat een ontbloot middenrif niet chique kon zijn? De schoudervullingen, de mermaid skirt en de met juwelen afgezette mini-turtleneck zorgen dat het allemaal in balans is. Het silhouet is in verhouding en het is maar op één plek bloot. Chapeau!

#7 – Priyani Chopra in Ralph Lauren
Embed from Getty Images

Het MET gala van 2018, dat als thema Heavenly bodies: fashion and the catholic imagination had, is denk ik het jaar waar ik in totaal de meeste favorieten bij heb zitten, ook al komen ze misschien niet allemaal in dit lijstje voor (ik moest streng zijn). Maar holy moly – toepasselijk – wat een prachtige jurken zijn daar voorbij gekomen! Aanvullend daarop komt het ook doordat dit denk ik het jaar is waar bijna iedereen zich aan het hemelse (pun intended) thema heeft gehouden. En dat vind ik fijn! Één van deze thematische looks is de head to toe outfit die Priyani Chopra droeg. Zij droeg een handgemaakte jurk en headdress van Ralph Lauren. En naast de prachtige kleur, de stof én de mooie losse sleep is haar hoofdaccessoire toch wel echt dé showpiece van de outfit.

#6 – Lady Gaga in Brandon Maxwell
Embed from Getty Images

Oké, eigenlijk is dit een beetje valsspelen. Omdat Lady Gaga in 2019 niet één, maar eigenlijk vier outfits (inclusief lingerie) droeg. Maar dat maakt ook meteen waarom ik haar in dit lijstje heb gezet. Haar jurken afzonderlijk zijn niet per se mijn favoriet. Maar ik vind de combinatie met de meerdere transformaties op de lopers gewoon zo typisch Gaga, dat verdient een ereplekje! Alle looks zijn ontworpen door Brandon Maxwell. Of ze binnen het thema pasten? Geen idee! Maar dat komt vooral omdat het thema van dat jaar, Camp: notes on Fashion, zo vaag was… Van roze naar zwart, opnieuw naar roze tot aan zwarte lingerie. Dit zijn de transformaties die ze onderging. Alle foto’s zien? Ga dan naar Vogue!

#5 – Blake Lively in Atelier Versace
Embed from Getty Images

Ho stop! Voordat jullie misschien beginnen met protesteren: ja, we hebben inderdáád al regelmatig dit soort jurken met een soort verenfestijn gezien. Maar. Come on. Nobody wears it like Blake. Als je een gecropte foto van deze jurk zou zien, zou je misschien denken aan de gouden jurkjes die Serena VanderWoodsen droeg in Gossip Gril. Maar niets is minder waar. De onderkant is een gecontroleerde explosie van blauwe veren! De jurk is van Atelier Versace. Blake’s hubby Ryan Reynolds draagt geheel passend een strikje in dezelfde kleur blauw. Precies zoals het heurt bij gala’s :). En let op: haar jurk matcht zelfs met de loper! Sterker nog, dit is haar vier jaar op rij gelukt, zoals je kunt lezen in dit artikel. Vind ik grappig.

#4 – Cara Delevingne in Chanel
Embed from Getty Images

De outfits van Cara Delevingne waren tijdens de gala’s voor mij altijd een beetje hit or miss. Haar outfit tijdens het gala van 2014 was eerlijk gezegd ronduit saai. Die van 2018 met als inspiratie een biechtstoel (zie verderop voor het thema van dat jaar, dat heldert één en ander op) vond ik niet helemaal geslaagd en die van 2019 was gewoon ronduit gestoord (excusez le mot). Maar dit pak die ze droeg tijdens het evenement van 2017 met als thema Rei Kawakubo & Comme des Garçons: the art of the inbetween vond ik wél geslaagd.

Met haar recent geschoren hoofd (voor de film Life in a Year) zilver geverfd betrad ze de loper. Een prachtig bewerkt pak uit de Chanel Spring 2017 Couture collectie gaf haar een soort sci-fi futuristisch randje. Maar niet op de kunstmatige/robotachtige manier zoals je al snel met zilver kan hebben. Ik denk dat deze outfit het ook prima gedaan had bij het gala van 2016 waarbij het thema Manus x Machina: fashion in the age of technology was.

#3 – Gigi Hadid in Versace
Embed from Getty Images

We zijn weer terug bij mijn favoriete thema: heavenly bodies uit 2018! En, spoiler alert: dit is niet de laatste! Deze prachtige jurk die geïnspireerd is door glas-in-lood is gemaakt door modehuis Versace. De diepte die het donkerblauw werkt fantastisch én haar haarkleur in combinatie met de gouden lijnen vind ik echt heel goed. Wat de jurk verder uniek maakte: het was een strapless jurk, maar mét een losse mouw om haar rechterarm. Tof detail!

#2 – Rihanna in Guo Pei
Embed from Getty Images

Mijn nummer 2 komt van het gala uit 2015, met het thema China: through the looking glass. Toentertijd was deze cape/jurk hét onderwerp van een hele berg memes en kreeg ‘ie bijnamen als de the omelette, big bird, etc. Dat mocht mijn enthousiasme echter niet drukken!

De jurk is gemaakt door Guo Pei. Het leuke is dat zij tot dit moment een relatief onbekende ontwerper was in het Westen. De inmiddels beroemde Yellow Empress cape weegt 25 kg, heeft een sleep van bijna 5 meter en er zit alleen al zo’n 50.000 uur werk in de met de hand geborduurde print. Dit gewicht zorgde ervoor dat, toen de jurk voor het eerst getoond werd in 2012 in China, het model het niet verder dan halverwege de catwalk redde. Het licht moest uit zodat ze de cape af kon doen en weer terug backstage kon.

My girl RiRi kon ‘m wel tillen. Lekker puh! Guo Pei vertelde dat het gewicht, de vorm en de grootte van de jurk erg belangrijk voor haar waren: “Toen ik dit ontwerp in gedachten had, dacht ik aan een vrouw dat al het gewicht op haar schouders kan dragen. De jurk is alsof ze de wereld kan dragen”.

#1 – Blake Lively in Versace

Eigenlijk vind ik dat Blake Lively meerdere jaren op rij de spijker op z’n kop heeft geslagen (zoals je hiervoor al hebt kunnen zien). Maar mijn favoriet van al haar outfits is toch wel dit plaatje van een jurk, gemaakt door Versace. En zoals je kunt zien is deze look ook meteen mijn favoriet van het hele rijtje! Deze jurk droeg ze bij het (daar is ‘ie weer!) Met Gala van 2018. Goed jaar (*trekt wijnconaisseurachtig gezicht*)

Embed from Getty Images

Deze bordeauxrode jurk met gouden details is gebaseerd op het religieuze kunstwerk “Infant Jesus of Prague”. Het kostte de makers al 600 uur om alle kraaltjes op het lijfje te naaien. En dan komt daar dus nog de rest van de jurk bij! De jurk met sleep zelf was zo groot dat ze met een party bus naar het bal ging. Dit was deels praktisch vanwege de grootte, maar zeker ook – zoals ze het zelf zei – een goeie tip om de avond de beginnen. De look werd gecomplementeerd met een prachtige gouden hoofdtooi die als een schijnende halo achter haar oprijst. Mooier dan dit, wordt het voor mij niet! Tot nu toe dan.

It’s a wrap!

Dit waren mijn favoriete looks van ongeveer de afgelopen 10 jaar van het Met Gala. En geloof me, als ik et lijstje opnieuw zou maken, zou er misschien alsnog één en ander geswitcht worden. Zo ben ik ook nog steeds verliefd op de jurk die Emilia Clarke droeg tijdens het gala van 2018. Maar zoals ik al zei: dat werd me iets te veel voor in dit lijstje en toen won het hoofdsieraad van Priyani…
Misschien dat ik ook nog een keer een lijstje ga maken met alle outfits waarbij ik (kindjes even de ogen dicht) dacht: what the f *ck? Eigenlijk kan je hier denk ik iedere look van het Met Gala 2019 aan toevoegen. Ok ok, ik ben streng. Bijna iedere look dan. Maar serieus… Katy Perry als kroonluchter? Cara Delevingne als een soort wandelende snoepwinkel? Jared Leto met… een dummy van zijn eigen hoofd als compagnon?
Nu ik dit allemaal zo op noem, vind ik dat ik hier absoluut nog een artikel aan moet wijden haha! Stay tuned!

Bronnen

Bailey, A. (2020, 5 mei). Blake Lively Secretly Matched Her Met Gala Dress to the Carpet Every Year & Gigi Hadid’s Mind Was Blown. ELLE.
Bhatia, H. (2018). Holy Mother Of God! Priyanka Chopra’s Look At The Met Gala & Our Reaction After Seeing Her. Mensxp
Borrelli-Persson, L. (2018). Met Gala 2018 Theme: “Heavenly Bodies: Fashion and the Catholic Imagination”. Vogue.
Brow, J. (2018). Gigi Hadid Stuns In Stained Glass InspiredGown With Thigh-High Slit At Met Gala. Hollywood Life.
Kallon, C. (2012). Karolina Kurkova In Rachel Zoe – 2012 Met Gala. Red Carpet Fashion Awards.
Lindig, S. (2017). The Bottom of Blake Lively’s Met Gala Dress Is Not What You’d Expect. Harper’s BAZAAR.
Okwodu, J. (2017). Zendaya in Dolce & Gabbana at Met Gala 2017. Vogue.
Reporter, G. S. (2018). Guo Pei: the Chinese designer who made Rihanna’s omelette dress. The Guardian.
The Huffington Post Canada. (2014). Rihanna’s 2014 Met Gala Dress Is Smoking Hot. HuffPost Canada.
Ward, M. (2018). Blake Lively’s Met Gala Dress Was So Big, She Took a Party Bus to the Ball. Vogue.

Misschien vind je dit ook leuk

volg ons op instagram!