Trend du moment: de bucket hat

j 22 | 10 | 21

Leestijd:

Oh oh bucket hat, mooie hoed op alle kruinen. Oké, het is duidelijk dat ik nooit songwriter zal worden, maar ach. C’est la vie. Gelukkig heb ik die ambities ook niet. Maar goed, de bucket hat dus. Inmiddels kan je niet over straat lopen zonder dit item te spotten! Een vriendin riep laatst tegen me: “weet je waar je een artikel over moet schrijven? De bucket hat!” Nou liebe leute, je snapt wel: u vraagt, wij draaien.

Eerste verschijningen

De bucket hat verscheen als eerste in de vroege twintigste eeuw in Ierland. Oorspronkelijk werden ze gemaakt van wol of tweed, wat sterk was en lang meeging. Ierse boeren en vissers gaven de voorkeur aan deze hoed omdat er een hoge hoeveelheid lanoline in het wol zat. Dit is een vettige stof, wat ervoor zorgde dat het hoofddeksel waterafstotend was. Al snel omarmden ook mannen van het platteland en wandelaars de hoed (die toen bekend stond als de “Irish country hat”) omdat de hoeden ook makkelijk wasbaar waren én goed in een jaszak gestopt konden worden.

Embed from Getty Images
De Bucket Hat in het leger

Doordat de bucket hat dus zo praktisch en duurzaam was, werd deze geïntroduceerd in de U.S. Army tijdens de Tweede Wereldoorlog. De randen van de hoed zorgden ervoor dat de soldaten niet verblind werden door de zon en bijvoorbeeld geen zonnesteek kregen. Daarnaast zorgden ze ervoor dat ze bij regenbuien geen water in hun ogen kregen. Zó veelzijdig, die bucket hat!
De exemplaren die in het Amerikaanse leger werden uitgedeeld waren gemaakt van spijkerstof of donkerblauwe twill (een diagonaal geweven stof). Deze hoeden werden “Daisy Mae” genoemd. In de jaren ’40 droegen ook Israelische soldaten vergelijkbare bucket hats.

Van Bucket naar Boonie, hihi.

In de jaren ’60 onderging de bucket hat een kleine make-over, wat ervoor zorgde dat de U.S. Army (daar zijn ze weer!) de “Boonie Hat” introduceerde tijdens de Vietnamoorlog. Deze hoed stond ook wel bekend als de “Giggle Hat” (hihi, snap je?) en werd in eerste instantie uitgedeeld aan de Groene Baretten, een speciale mankracht. Al snel werden deze echter overgenomen door andere divisies en zelfs door soldaten van het leger van de Vietnamese Republiek.

Embed from Getty Images

De Boonie Hat leek heel erg op de Bucket Hat. De grootste verschillen waren dat ie een plattere kroon en een stijvere rand had. Daarnaast waren wat extra elementen toegevoegd, zoals lusjes rond de kroon. Deze lusjes, ook wel branch loops genoemd, waren ontworpen om bladeren en takken in vast te maken die konden dienen als camouflage. Hoe goed bedacht?! Vind ik dus heel tof, net als het ringetje aan de riem van de trench coat. Maar dat bewaar ik voor een apart artikel (ik hou jullie nog even in spanning waar dat ringetje dan voor dient). In 1967 werden de boonie hats standaard voorgeschreven voor alle soldaten. Deze hoeden werden gemaakt van winddichte katoen en kwamen zelfs met een (verborgen) klamboe!

Embed from Getty Images
Van de jungle naar de straat

Net als andere kledingstukken was het militaire gebruik van de bucket hat van grote invloed op de modewereld. Denk bijvoorbeeld maar aan de flared pants of aan het T-shirt! Tegen de tijd dat de jaren ’60 om de hoek kwamen kijken, waren de bucket hats omamd door het grote publiek. Zowel burgers als beroemdheden waren fan van dit hoedje. In de sitcom “Gilligan’s Island” droeg het personage gespeeld door Bob Denver een kakikleurige bucket hat.

In de sixties droegen dames die deel uitmaakten van de “Mod” subcultuur verianten op de bucket hat. Deze varianten hadden langere randen en hogere kronen. Dat laatste was zodat hun hoge updo’s erin pasten. Vervolgens zagen we in de ’80s en ’90s dat de hoed weer aan populariteit won dankzij de hip-hopcultuur in de Verenigde Staten en de Ravecultuur in het Verenigd Koninkrijk. Op dit moment produceerden meerdere sportmerken de hoeden. Beroemde rappers zoals LL Cool J en Run DMC droegen bucket hats van bijvoorbeeld Adidas en Kangol. Dit vond ook aantrekkingskracht in de rave scene van Engeland, wat ervoor zorgde dat bucket hats bijna synoniem werden aan de Rave, Drum N Bass en Jungle stromingen.

Embed from Getty Images
Bucket hats in de 21e eeuw

Vandaag de dag worden bucket hats nog steeds voorgeschreven voor legers van over de hele wereld. Wat betreft het modebeeld zien we het hoedje de laatste maanden overal verschijnen: op en langs runways en natuurlijk ook op straat. Zowel high fashion als confectiemerken produceren bucket hats in alle kleuren en materialen. De opleving van dit item strookt wel met de revival van kleding uit de jaren ’90. Denk bijvoobeeld aan de sandalen met vierkante neuzen van afgelopen zomer! Of Bella Hadid die vond dat het weer tijd was voor de whale-tailtrend (wat mij betreft is het daar nóóit meer de goede tijd voor). Ook netpanty’s zijn weer gespot op de runway, om maar nog te zwijgen over de minirok!

Embed from Getty Images
Bronnen

Alger, O. (2020). Live on the Edge: A brief history of bucket hats. Campus Times.
Cheng, A. (2018). The History of the Bucket Hat. CR Fashion Book.
James, T. (2019). Bucket Hats – 5 Intriguing Facts. Hat Realm.
Smith, J. (2018). Bucket Hats – From Ireland to Gilligan’s Island. Heddels.

Misschien vind je dit ook leuk

volg ons op instagram!