De laatste tijd zie je ze steeds vaker. Vintage, een erfstuk uit de familie of “gewoon” van een hedendaagse winkelketen, de zegelring is back! Mijn opa had er eentje met zijn initialen (P.A.F.) en laatst droeg mijn neef er ook eentje. Van Asos weliswaar. Of een andere winkelketen. Dat weet ik even niet zo goed meer. In ieder geval: zegelringen zijn echt hot onder ons millennials en gen Z-ers.
Zegelringen bestaan al onwijs lang. In het Engels worden ze Signet Rings genoemd, waarbij het woord signet afstamt van het Latijnse woord signum. Oftewel: sign. Dit verklaart al meteen waar zegelringen oorspronkelijk voor werden gebruikt. Voor het ondertekenen van brieven en documenten. Hete was werd onderaan het betreffende document gedruppeld, de zegelring werd er ingeduwd en voilá: klaar om verzonden te worden!
De Zegelring: terug in de tijd
Wat betreft de tijdlijn van zegels kunnen we verder terugspoelen dan je misschien denkt: er zijn bewijzen gevonden dat de Mesopotamiërs die 3500 voor Christus leefden al gebruik maakten van ronde zegels die authenticiteit waarborgden.
De Egyptenaren waren degenen die het zegel aan een ring verbonden. Farao’s en andere belangrijke Egyptenaren droegen deze ring zodat men goed kon zien hoe belangrijk ze wel niet waren.
In de Minoïsche periode werden de ringen nog gemaakt van zachte steen. In het Bronzen tijdperk werd de switch gemaakt naar metalen ringen. Vanaf dit moment begonnen zegelringen er ook uit te zien zoals ze er vandaag de dag nog steeds uit zien.
net zo Uniek als een vingerafdruk
Vanaf de Middeleeuwen had iedereen die ook maar een beetje invloed had een zegelring, zoals de adellijke leden van de maatschappij. Deze zegelringen werden oorspronkelijk gegraveerd met het familiewapen – ook wel: familiezegel, waar de Nederlandse term dus vanaf geleid is – en iedere zegelring was dus uniek. “Ho eens”, zul je denken. “Er waren toch wel meer familieleden met dezelfde zegelring? Niet uniek dus!”. Toch wel, ieder familielid had op diens ring vaak nog een persoonlijk merktekentje staan zodat duidelijk was wie de brief of correspondentie had verzegeld of ondertekend. Wanneer iemand overleed, werd de zegelring ook vernietigd zodat niemand anders die kon gebruiken (en basically ermee kon frauderen).
dE VISSERSRING
Naast deze historische zegelringen is er al eeuwen lang één bepaald type zegelring redelijk bekend: de Vissersring. Ook wel de Anulus piscatoris genoemd. Iemand die kan roepen wat het is? Jij? Ja! Goed zo! Het is inderdaad de zegelring die wordt gedragen door de paus. Op de ring staat een afbeelding van een vissende Petrus, waaraan ‘ie dus z’n naam dankt. Deze ring maakt onderdeel uit van de pontificalia. Dat zijn de bisschoppelijke insignes waaronder o.a. ook de bisschopsstaf en de mijter vallen.
De beroemde vissersring kwam als eerste voor in een brief van paus Clemens IV, in 1265. Vanaf de 13e eeuw werd deze ring gebruikt om persoonlijke documenten mee te verzegelen. Iedere paus heeft zijn eigen vissersring met de afbeelding van Petrus en daarbij zijn pauselijke naam. De pauselijke zegelring is de meest gekuste ring ever. Het kussen van de ring is een teken van gehoorzaamheid en respect, een traditie die al honderden jaren in stand wordt gehouden.
zEGELRINGEN ZIJN HIP!
Vandaag de dag zijn zegelringen dus weer hip en happening. Je kon ze in principe natuurlijk al eerder spotten bij leden van rijke “oud geld” families. Zij hebben vaak dit soort zegelringen met bijvoorbeeld hun familiewapen erop. Die zijn dan vervolgens terug te zien bij de rijke zoontjes. Tegelijkertijd met pappies creditcard natuurlijk. De Italiaanse maffiosi konden er trouwens ook wel wat van.
Nu zie je de ringen vaak aan vingers en duimen van wie dan ook: Douwe Bob, Megan Markle, Gwyneth Paltrow… En aan die van mijn neef dus!
Nog lang niet klaar met het lezen over accessoires? Bekijk dan eens het artikel over bijvoorbeeld de bucket hat!
Bronnen
Bowling, S., & W. (2018). The History and Significance of the Pope’s Ring. Times Square Chronicles.
Marie, N. (2021). The Story of the Signet Ring. Natalie Marie Jewellery.
The History Press. (2020). The History Press | A brief history of signet rings.