Je suis une baguette! Dé IT-bag van Fendi

j 17 | 12 | 21

Leestijd:

Sinds haar geboorte in 1997 is de Baguette in meer dan duizend verschillende variaties verschenen. Hij is er in vele kleuren, maten en materialen. Het eerste jaar werden er meer dan 100.000 Baguettes verkocht. Het was de eerste echte it-bag, mede door haar rol in de populaire serie Sex and the City.

De ontwerper van de tas, niemand minder dan Silvia Venturini Fendi, wist bij het ontwerpen misschien niet dat de tas het begin zou betekenen van de “It Bag Fever”. De handtas kreeg de naam van het Franse stokbrood, baguette, omdat Fransen zo’n brood volgens het stereotype onder de arm dragen. Net als deze tas met zijn langwerpige vorm en korte hengsel. Inmiddels is deze tas hét schoolvoorbeeld van tijdloosheid.

Embed from Getty Images
Sex and the City

Zoals ik hierboven al zei, werden van deze tas in het eerste jaar al ruim 100.000 exemplaren verkocht! Crazy, toch? Dankzij de hitserie Sex and the City – waar Carrie deze tas droeg – werd de Baguette één van de meest gewilde it-bags. Vanaf dat moment draaide SATC eigenlijk voornamelijk over mode. En, ik moet je iets opbiechten: ik heb vroeger nooit Sex and the City gekeken… *GASP* Ik was er misschien nog net iets te jong voor. Maar met de lancering van And just like that… wil ik de serie eigenlijk alsnog gaan kijken! Beter laat dan nooit, toch?
Goed, dankzij de Baguette werd ook Fendi een household name. Tegen de tijd dat het jaar 2000 om de hoek kwam rollen, had Fendi een award gekregen voor de Baguette voor “excellence in accessory design”.

Fendi Baguette collectie. Bron: NY Times
De IT-bag, Baguette

In principe was de Baguette de eerste echte IT-bag. Normaal gesproken is een It-bag onwijs trendgevoelig. De één of andere tas wordt om de arm van een trendsettende celebrity gespot en er ontstaat meteen een run op. De tas in kwestie is vaak ook alleen maar beschikbaar in een kleine hoeveelheid, waardoor ‘ie nóg exclusiever is. Wachtlijsten zijn vaak ellenlang en de kans dat je er dus eentje in je bezit zal krijgen, is très petite.
Maar ook al begon de tas als een IT-bag, inmiddels heeft de Baguette de tand des tijds ruimschoots doorstaan. Er zijn inmiddels zo’n duizend variaties op de tas. Versierd met bling-bling, geborduurd, Limited Editions, DIY Baguette, enzovoorts.

De Baguette in 2021

In 2021 eert Fendi Italiaans vakmanschap met het langlopende project Hand in Hand. Creative director Silvia Venturini Fendi (jep, dezelfde vrouw als die het origineel ontwierp) werkt samen met twintig ateliers in heel Italië met elk hun eigen lokale traditie en vakmanschap. De iconische Baguette-tas speelt de hoofdrol en wordt door elk atelier op een andere manier getransformeerd tot een uniek exemplaar, dankzij het lokale traditionele handwerk. Hierbij staan de 20 Italiaanse regio’s centraal.

Hand in Hand editie. Bron: Fendi

It’s a wrap! Dit was het korte (maar hopelijk krachtige) overzichtje van de Fendi Baguette. Heb jij er een? Wil je er een? Of laat je ‘m aan je voorbijgaan? Ik zelf vind de uitstraling van de Baguette misschien iets té 90’s. Vooral doordat ie zo hoog gedragen wordt en dat dunne bandje… Ik blijf toch maar weer op de look-out voor de 2.55 van Chanel… Hihi

Bronnen

Borrelli-Persson, L. (2015). The History of the It Bag. Vogue.
Elle NL, 2021, De Basilicata Baguette van Fendi, p.37, Elle Nederland juli/augustus 2021.
Vintage, E. L. (2020). History of the bag: Fendi Baguette. L’Étoile de Saint Honoré.

Misschien vind je dit ook leuk

volg ons op instagram!