Rode lippenstift, power to the women!

j 07 | 01 | 22

Leestijd:

It’s re-ed, so re-ed, it’s a red, red situation. Dit is uiteraard niet écht de tekst (it’s a sad, sad situation), maar dit plopte zomaar ineens in m’n hoofd. Dat kan je zo hebben hè. Anyhoo (mijn huidige favoriete stopwoordje): rode lippenstift, ik vind het prachtig! Ik draag het zelf eigenlijk nooit, soms bij een speciale gelegenheid. Ik vind zelf rode lippenstift altijd echt een soort powergirl uitstraling hebben, which I love! Met de keuze voor de specifieke kleur rood kun je het zo knallend maken als je zelf wilt!

De geschiedenis van rode lippenstift is er eentje die volgeladen zit met symboliek. Veel historici claimen dat de antieke Sumeriërs de uitvinders waren van de lippenstift. Deze inwoners van het Mesopotamië van 3500 v.Chr. verpulverden rode stenen tot een poeder om hun lippen te kleuren.
Anderen geven alle kudo’s aan de oude Egyptische elite, waar Cleopatra bekend stond om haar rode lippen. Deze kleurde ze met een verf die ze maakte van geplette insecten. Deze konden vermalen worden tot een pasta van rode wasachtige verf.

Cleopatra Bron: Irish Tatler

Ongeacht waar de rode lippenstift nou precies is ontstaan, is het concept ervan altijd een drager van verschillende (belangrijke) betekenissen geweest. Afhankelijk van de locatie en de eeuw stond het dragen ervan bijvoorbeeld voor flirterige verleiding of het tonen van sociale status en/of rijkdom, of juist een indicatie van zelfverzekerdheid. Work it girl!

Goed en fout

Waar rode lippen in Egypte een teken was binnen aristocratie, zagen de Grieken het als het symbool van de prostitutie. Dit leidde tot de eerst – bekende – regels voor het wel of niet dragen van make-up. Deze regel stelde dat prostituees lippenstift en andere overdreven make-up moesten dragen in het openbaar. Deden ze dit niet, dan konden ze gestraft worden aangezien ze zich dan valselijk probeerden voor te doen als “dames”.

Vervolgingen tijdens de 18e eeuw Bron: Irish Tatler

In de 18e eeuw zag het Christendom het gebruik van make-up als toonbeeld van “een twijfelachtig moraal’. Dit betekende dat vrouwen regelmatig het dragen van lippenstift moesten aankaarten tijdens de biecht. Als een vrouw deze zonde van het dragen van rode lippenstift niet opbiechtte, dan kon ze worden verdacht van hekserij. En dus vervolgd worden met alle consequenties van dien.

19e en 20e eeuw

In het Victoriaanse tijdperk (the 1800s) waren de ideeën over hekserij misschien achterhaald, maar rode lippenstift was nog steeds problematisch. Dit werd beschouwd als een intieme actie en het deed mannen denken aan het boudoir. De Franse actrice Sarah Bernhardt veroorzaakte een enorm schandaal door haar lippenstift in het openbaar op te doen.

Embed from Getty Images

Ook werd de rode lippenstift gebruikt als een feministische tactiek om mannen “te terroriseren”. De bijzondere kleur gaf vrouwen een mysterieus krachtige uitstraling die soms als angstaanjagend, dubieus en behoorlijk intimiderend op sommigen overkwam. In de Verenigde Staten bereikte dit een hoogtepunt in 1912. Toen begonnen vrouwen – the Suffragettes! – te protesteren om aandacht te vragen voor gelijke rechten (inclusief het recht om te stemmen!). Om extra aandacht hierop te vestigen, droegen sommigen rode lippenstift naar deze publieke evenementen. Daarnaast, maar dat zal ik in een ander artikel behandelen, is het dragen van witte kleding altijd symbool geweest van women empowerment.

Embed from Getty Images
Rode lippen als politiek statement

Ook tegenwoordig kun je rode lippenstift nog steeds zien als een politiek statement. In 2018 droegen zowel Nicaraguaanse mannen als vrouwen rode lippenstift op foto’s die ze uploadden om hun steun voor het vrijlaten van anti-overheidsprotestanten te tonen.
In 2019 gingen in Chili zo’n 10.000 vrouwen te straat op tegen sexueel geweld. Dit deden ze geblinddoekt en… met rode lippen. Ook Margaret Thatcher, ‘The Iron Lady’, rockte trouw de rode lip.

Embed from Getty Images
Kleur, geur en samenstelling

In eerste instantie werden dus insecten of rode stenen gebruikt om deze lippenstift te maken. Later werden ook schubben van bepaalde vermalen om de rode lippenstift te maken. In de laat 19e en vroeg 20e eeuw begon de samenstelling daadwerkelijk te veranderen. Door het toevoegen van oliën, wasachtige materialen en petroleum (lekker ja) werd er door scheikundigen (en later cosmetische bedrijven) hard gewerkt om lippenstift te verbeteren. Zo probeerden ze de draagduur te verlengen. Ook de variatie in roodtinten en de potentie tot vochtinbrengendheid (is dit een woord?) was een belangrijk puntje op de agenda.

Brandweerwagenrood graag!

Zoals ik eerder al zei, draag ik héél soms rode lippenstift. Grappig genoeg heb ik om de één of andere reden zelfs drie lippenstiften, waarom weet ik ook niet. In bordeauxrood, brandweerwagenrood en in nude. De bordeauxkleur moet ik in de zomer misschien eens proberen, wanneer ik wat bruiner ben. In de winter vind ik ‘m misschien net iets te donker afsteken. De nude is… precies (maar dan ook echt precíés) de kleur van m’n lippen… Dus… waarom zou ik ‘m dan op doen haha? Een beetje een miskoop misschien. Maarrrrr, de brandweerwagenrode kleur (m’n moeder noemt het altijd zo, dat neem je dan toch over hè) vind ik fantastisch. Ik heb er eentje van Maybelline (Super Stay, geloof ik – geen spon/aff.) die echt eeuwig blijft zitten. Als ik die op doe, kan ik niet halverwege bedenken dat ik het toch niet wil, want je krijgt het er met geen mogelijkheid meer af!

Embed from Getty Images

Dit was een kort overzicht van de geschiedenis van de rode lippenstift. Draag jij het vaak? Of juist niet? Dan zou ik zeggen: probeer het eens! Wie weet word je verrast en ben je fan! Zoals Audrey Hepburn zo wijs sprak: “There is a shade of red for every woman.”

Bronnen

Blanchfield, E. (2020). Here’s A Quick Lesson In Red Lipstick History. Irish Tatler.
Hong, H. (2020). The Surprising—and Significant—History of Red Lipstick. Real Simple.
Living, S. (2019). The History of Red Lipstick. Southern Living.
Ware, A. M. (2020). The History Of Red Lipstick and the Women’s Movement. Teen Vogue.

Misschien vind je dit ook leuk

volg ons op instagram!