close-up tekening van een meisje met zwarte fanny bak die ze cross body draagt. De fanny pack heeft gouden ritsen. Verder draagt ze een lila lange jas met een lichtblauwe spijkerbroek en een roze topje onder de jas. De achtergrond weergeeft een grasveld met een zonsondergangkleurige lucht en lichtvlekjes.

Festival vibes: alles over de fanny pack

j 08 | 04 | 23

Leestijd:

Volgend weekend is het weer zover: dan trapt Coachella het (buiten)festivalseizoen af! Fanny packs, boho vibes, cowboylaarzen en prachtig aangebrachte glitters en schmink: op dit festival zie je het allemaal! En om maar meteen met de deur in huis te vallen: hoe handig is een fanny pack op een festival? Of tijdens het uitgaan? Of op reis. Waar ze bij hun nieuwe intrede deze eeuw vooral diagonaal over de borst gedragen moesten worden, is het inmiddels ook helemaal accepté om ‘m in je taille te dragen. In beide gevallen: zeg maar dag tegen dat seatbelt effect en irritant zwierende schoudertasje!

Embed from Getty Images

A traveller’s best friend

Zoals ik al zei: fanny packs zijn niet meer uit het straatbeeld weg te denken. Ik denk dat ik ze zelf in 2018 begon tegen te komen bij de “hippere jongelui”. Ahum, ik ben zelf nog niet eens 30 en klink al als een vrouw van middelbare leeftijd. Anyway, ik kwam steeds meer mensen op straat tegen die zo’n tasje nonchalant diagonaal hadden omgeklikt. Niet rond hun middel, maar dwars over de borst. Het duurde niet lang of er was geen merk die níet op deze band wagon sprong. Wat een promotie: van traveller’s best friend naar onmisbaar accessoire!

Embed from Getty Images

De fanny pack is ouder dan je denkt

Waar je misschien denkt: oké oké, ik weet wel hoe oud de fanny pack is, jaren ’80 ofzoiets, right? Dan moet ik je helaas teleurstellen. Dit hippe heuptasje (oeh, lekkere alliteratie) werd zo’n 5000 jaar geleden al gespot! En bij niemand minder dan, als het goed is ken je ‘m, Ötzi the Iceman! Daar is ‘ie weer (psst, als deze naam je niet bekend voorkomt, dan kun je dit artikel even checken als je zin hebt).

In het artikel over de prehistorie had ik het al over zijn kleding, maar had ik niet eens geregistreerd dat ie een primitieve variant op de fanny pack droeg! Maar niets is minder waar: rond zijn heupen droeg hij een soort pouch gemaakt van kalfsleer. In dit tasje bewaarde hij onder andere drie handbijltjes en een priem gemaakt van been.

Embed from Getty Images

Het heuptasje door de eeuwen heen

Ötzi liet al zien hoe praktisch het heuptasje was in het Koperen Tijdperk. Maar eigenlijk zien we de bum bag (zoals de Engelsen het noemen) altijd wel de kop opsteken – al dan niet in verschillende vormen – in verschillende culturen en tijdperken.

De antieke Egyptische hiëroglyfen presenteren mannen die tasjes aan hun riemen dragen. Aangezien toga’s geen zakken hadden, hingen Romeinen munttasjes aan hun armen of riemen. Ditzelfde geld voor kimono’s: in het Japan van de 17e eeuw werden zakjes, mandjes of doosjes – inro genoemd – aan de kleding vastgemaakt. Dit deden ze met koordjes die netsuke werden genoemd. Native Americans maakten zakjes uit buffelhuiden en versierden deze met kraaltjes. Middeleeuwse Europese Christenen droegen hun spullen en munten in zogenaamde alms purses aan hun taillegordel (alm = aalmoes). Oftewel: tasjes met munten voor de armen.

Embed from Getty Images

In de 18e eeuw, de Victoriaanse tijd, werden zogenoemde chatelaines heel populair. Dit kan je het beste omschrijven als een Zwitsers zakmes gekruist met een sleutelhanger. Vrouwen in alle rangen van de maatschappij droegen verschillende producten aan kettinkjes die dan weer vastzaten aan een unit die aan de kleding vastgemaakt werd. Waar naaisters er naalden en garen aan vastmaakten, droegen de dames van het hof hier statushoudende spullen aan zoals klokjes en waaiers.

Embed from Getty Images

De fanny pack in de 20e eeuw

De obessie voor de fanny pack in de 20e eeuw begon op de Europese skihellingen in de jaren ’60 en ’70. Hier droegen Zwitserse skiërs zogenaamde bauchtasche, oftewel buiktasjes. Hierin konden ze wat eten, geld, een kaart en alcohol goed bereikbaar bewaren. In deze tijd werd ook de naam “bum-bag” voor dit tasje bedacht, zoals ik ‘m hierboven al even noemde.

Embed from Getty Images

De shift van buitenkleding naar de modewereld en het “grote publiek” vond plaats in de jaren ’80. Dit kwam door de opkomst van athleisure, oftewel het dragen van sportkleding in het dagelijks leven. Denk hierbij aan leggings, sportbroekjes en trainingspakken. De fanny pack was hierbij onmisbaar. In deze tijd waren ze gemaakt van o.a. nylon en lag de focus op duurzaam en kleurrijk. En bovenal: niet chic. Doordat ze praktisch waren, werd de fanny pack al snel geadopteerd door toeristen, wat de bodem legde voor het langdurende stereotype beeld van “dat suffe heuptasje”.

Van skatertas tot hip voor de heb

In de jaren ’90 begonnen skateboarders in L.A., New York en Tokyo het tasje te dragen om zo hun spullen veilig te bewaren terwijl ze aan het skaten waren. Het skatemerk Supreme begon al snel met het produceren van deze tasjes, waardoor de tas alleen maar populairder werd. Op een gegeven moment besloten de skaters de fanny pack niet meer om hun heupen te dragen, maar diagonaal om hun schouders te slingeren. Dit zorgde voor meer beweeglijkheid en konden ze tijdens het skaten makkelijker bij de rits. En zo werkte de fanny pack zich uiteindelijk door tot in de modewereld.

Embed from Getty Images

Helaas werd de fanny pack overgeproduceerd en “té populair”, waardoor deze uit het straatbeeld verdween en in mijn jeugd/tienerjaren juist bekend stond als een suf accessoire voor overenthousiaste toeristen.

It’s back baby!

Maar inmiddels is íe dus he-le-maal terug. De fannypack domineert de runways én de tas heeft het ook gered tot in het dure segment! Merken zoals Louis Vuitton, Valentino en Gucci sturen met liefde hun modellen de runway op met een fanny pack en/of cross-body bag (zoals ze nu ook wel genoemd worden). Gelukkig zijn er, mocht je deze merken niet kunnen/willen betalen (zoals ik), nog legio betaalbare merken waarbij je je lol op kunt. Groot, klein, kleurig, sportief of sleek. Het kan allemaal tegenwoordig. Ik zou zeggen: veel plezier met uitzoeken! En psst: via mijn andere side-hustle Coloursplash kun je bij Society6 zelfs toffe fanny packs bestellen met mijn tekeningen erop! Check it out!

Psst! Ben je lekker aan het lezen? Neem dan eens een kijkje bij bijvoorbeeld het artikel over de bucket hat. Deze heeft ook al zo’n comeback gemaakt!

Embed from Getty Images

Bronnen

Collins, J. (2022). Fanny packs are one of humankind’s oldest accessories. Quartz.
Rossen, J. (2019). The Rise, Fall, and Resurgence of the Fanny Pack | Mental Floss. Mental Floss. 
Tashjian, R. (2018). A History of the Fanny Pack, From Pre-History to Supreme to Paris Runways. Garage.

Misschien vind je dit ook leuk

volg ons op instagram!