Karl Lagerfeld: een fashion maestro met niet alleen een ongeëvenaard stijlgevoel, die ook nog eens scherp van de tongriem gesneden was. Deze iconische ontwerper overleed in februari 2019 op 85-jarige leeftijd en aan hem werd het thema van het afgelopen MET-gala gewijd: “Karl Lagerfeld: A line of Beauty”. Hij was een van de ultieme game-changers in de modewereld en het werd dan ook hoog tijd om een artikel aan hem te wijden. Dus: wees klaar om in het intrigerende leven en bijzondere carrière van dit icoon te duiken. De man die alle regels brak en een nieuw hoofdstuk inwijdde voor de haute couture!
Jonge Leven en opleiding
Karl Otto Lagerfeld werd op 10 september 1933 geboren in de Duitse stad Hamburg. Al vanaf jonge leeftijd, toonde Lagerfeld een grote interesse in mode. Hij schetste wat af en dompelde zichzelf onder in deze esthetische wereld.
Nadat hij z’n middelbare school afrondde, verhuisde hij naar Parijs om z’n dromen achterna te gaan. Daar werd ‘ie toegelaten tot het prestigieuze École de la Chambre Syndicale de la Couture Parisienne. Ahum, een hele mond vol! Daar ontwikkelde hij zijn talenten en leerde hij de kneepjes van het vak – op z’n zachtst gezegd.
In 1954 begon Lagerfelds klim naar de top. Hier bemachtigde hij op 21-jarige leeftijd de eerste plaats in de categorie “jassen” van de International Wool Secretariat competition. Met deze overwinning viel hij op: niemand minder dan de legendarische Pierre Balmain nodigde hem uit om te komen werken als zijn assistent. Hier kwamen Karls talenten snel tot uiting waarbij hij zijn specifieke “avant-gardestijl” wist te weven in de ontwerpen van Balmain. Fun fact: Yves Saint Laurent won in datzelfde jaar op 18-jarige leeftijd de eerste prijs in de categorie “jurken”.
Alle Modehuizen op een rijtje
In de jaren erna werkte Karl Lagerfeld samen met gerenommeerde modehuizen. Zo werd hij in 1958 artistic director bij Jean Patou. Vervolgens vertrok hij in 1964 naar Rome om kunstgeschiedenis te studeren én te werken voor Tiziani. Tegelijkertijd ontwierp hij ook freelance voor verschillende merken zoals Chloé en Valentino. In 1965 werd hij ingehuurd door Fendi om hun bontlijn (boeee!) te moderniseren. Ik ga hier verder niet op in, maar ik wil nog wel noemen dat Karl Lagerfeld tot aan zijn overlijden met Fendi bleef samenwerken.
Eind jaren ’70 nam zijn werk voor Chloé een spurt en werd hiermee zijn reputatie als visionair gevestigd. Dit maakte hem zelfs een van de meest prominente ontwerpers ter wereld, vaak in één adem genoemd met Yves Saint Laurent. Toe maar! Het was echter zijn benoeming tot creative director bij het huis Chanel wat hem tot een legende zou maken.
Het Chaneltijdperk
In 1983 nam Lagerfeld het roer over bij Chanel. Dit was geen overbodige luxe, want het merk verkeerde inmiddels zo’n 12 jaar in crisis. Karls visie zorgde voor een frisse wind in het modehuis, waarbij hij een perfecte balans wist te vinden tussen klassieke elegantie en moderne flair. Hij moderniseerde de reputatie van Chanel dankzij het omarmen van innovatie terwijl hij daarbij altijd Coco Chanels tijdloze erfgoed in het oog hield. Chapeau!
Het genie dat Karl Lagerfeld heette, was niet alleen een meester in zijn ontwerpvaardigheden. Hij had ook het bijzondere talent om onvergetelijke modeshows neer te zetten. Hij creëerde sets die inmiddels zo goed als legendarisch worden genoemd. Denk bijvoorbeeld maar aan de Spring ’19 show (die in oktober 2018 werd gehouden) waarbij het Grand Palais in Parijs werd omgetoverd tot… een strand!
De ruim 3000 gasten werden meegenomen naar de plek van Karls eerste herinnering aan de oceaan: het kleine Duitse eilandje Sylt. En ja: deze set was compleet met een golvende branding en badmeesters. En ook niet te vergeten: dezelfde plek werd voor de Fall/Winter 2015 show verbouwd tot een enorme supermarkt!
Karl Lagerfeld: het multitalent
Naast zijn belangrijke rol bij Chanel, had Lagerfeld nog meerdere succesvolle carrières, zoals fotograaf en schrijver. Hij publiceerde verschillende boeken met zijn eigen foto’s en deze foto’s zijn getoond in galerieën en musea rond de hele wereld. Daarnaast richtte hij ook zijn eigen modehuis op. Zijn eigen merk mixte zijn liefde voor luxe, moderne en kunstzinnige referenties wat tot een typische Lagerfeldstijl leidde. Hiermee greep hij de aandacht van een volledig nieuwe generatie fashion enthusiasts.
De signature look van Karl Lagerfeld kennen we denk ik allemaal nog wel: zijn pakken (gemaakt door Hedi Slimane) met hooggesloten kragen, gepoederd witte pruiken, vingerloze handschoenen en altijd die donkere zonnebril. In 2019 heeft de modewereld hem helaas verloren, maar zijn invloed en legacy zal ons nog lang bij blijven!
Wil je nog meer artikelen lezen over modeiconen? Check dan eens dit artikel over Coco Chanel, of dit artikel over Christian Dior. Veel leesplezier!
Bronnen
La Force, T. (2019). It Took Chanel 9 Days and a Team of 150 to Build an Indoor Beach. The New York Times.
Encyclopaedia Britannica. (2023). Karl Lagerfeld | Biography & Facts. Encyclopedia Britannica.
Yip, P. (2018). The Lives of 50 Fashion Legends (1ste editie). Fashionary International Limited.