tekening Halloween

Waarom verkleden we ons met Halloween?

j 29 | 10 | 21

Leestijd:

Om meteen met de deur in huis te vallen: klopt! Kostuums en verkleedpartijtjes zijn misschien niet echt dat wat je fashion mag noemen. Maar ik was zelf nieuwsgierig naar dit onderwerp en omdat ik dus wel een beetje de baas ben van De kleine Modemeid mag ik zelf lekker beslissen waar ik over schrijf. Hihi. En dat is nu dus over Halloween. Specifieker, waarom verkleden we ons met Halloween? Heel eerlijk: ik heb Halloween nooit echt gevierd. Behalve dan die ene keer dat we met “mijn” groep 8 een Halloweenfeestje hadden georganiseerd. Maar dat is het dan ook wel.

Maar sinds dat feestje (dit was denk ik in 2004) heeft “All Hallow’s Eve” toch flink aan populariteit gewonnen in ons koude kikkerlandje. Ik neem aan dat het nooit zó groot zal worden als in ‘Murica, maar dat hoeft wat mij betreft ook niet per se. Toch was ik nieuwsgierig: dat feestje met pompoenen en griezelige kostuums… Waarom verkleden we ons met Halloween, hoe is dat ontstaan (én veranderd)?

Embed from Getty Images
All Hallows’ Eve

Het is weer zo ver: je Instagram-feed wordt vast overspoeld door DIY-Halloween snacks, of bizarre make-up looks die er bij mij voor zorgen dat ik toch ietsje moeilijker in slaap kom ‘s avonds… En tussen al die posts door kom ik dan even langs. Hoi! Met m’n schooljufbrilletje op om jullie kinders eens te vertellen over de oorsprong van Halloween. Nou klas, even stil nu, we gaan beginnen!

Je weet waarschijnlijk wel dat Halloween plaatsvindt op de laatste dag van oktober, maar weet je ook dat de naam letterlijk betekent “Hallowed Evening”. Vroeger stond het bekend als All Hallows’ Eve. Zowel All Hallows’ Eve (31 oktober) als All Saints’ Day (1 november) waren een eerbetoon aan heiligen. In het Nederlands noemen we deze dag dan ook Allerheiligen. Uiteindelijk werd All Hallows’ Eve verkort tot Halloween. Because ain’t nobody got time for that, am I right?

Halloween op 31 oktober

Halloween valt op 31 oktober omdat het oude Keltische festival Samhain op die dag viel. Dit festival wordt beschouwd als de vroegste variant van Halloween. Deze dag markeerde een belangrijk keerpunt in het jaar waar de seizoenen veranderden. Buiten dat geloofden ze dat de grens tussen onze wereld en de … wereld extra dun was op deze dag. Dit zou ervoor zorgen dat ze contact konden leggen met de doden. En let op: dit was de Keltische cultuur en vond dus allemaal plaats op de Britse Eilanden. De Verenigde Staten hadden hier nog helemaal niets mee te maken!

Embed from Getty Images

In het Engeland en Ierland van de Middeleeuwen, begonnen mensen zich de verkleden in outfits die de ‘zielen van de doden’ symboliseerden. Vanaf de late 15e eeuw begonnen ze juist engere outfits te dragen die wintergeesten of demonen moesten voorstellen. Daarnaast werden er liedjes gezongen, toneelstukken gespeeld en gedichten voorgedragen in ruil voor eten.

Amerikaanse invloeden: verkleden met Halloween

Toen de eerste golf Ierse en Schotse immigranten in de 18e eeuw in de US arriveerden, namen ze hun bijgeloven rond Halloween, tradities en kostuums mee. Vanaf het moment dat Halloween in de Amerikaanse cultuur terechtkwam, werd dit heel snel populair en verspreidde het zich over het land. De inwoners droegen enge kostuums die ze maakten van wat er voor handen was: lakens, make-up, geïmproviseerde maskers… Een groot onderdeel van de kostuums was anonimiteit. Het hele punt van verkleden was om volledig onherkenbaar te zijn!

Tegen 1920 en 1930 hielden mensen jaarlijkse Halloweenfeesten. Voorbereidingen voor de kostuums begonnen soms al in augustus! Omdat het feest precies tussen de zomer en Kerstmis viel, was het voor velen een manier om samen te komen voordat de seizoenen veranderden.

Embed from Getty Images

In deze jaren ontstonden kostuums die beïnvloed werden door pop culture. Daarnaast betraden voor het eerst grote kostuumproducenten het toneel. The J. Halpern Company, ook wel Halco genoemd, begon kostuums te maken van fictieve karakters zoals Popeye, Annie (het roodharige weesmeisje) en Mickey Mouse. Aha! Kijk, dit klinkt meer op hoe we ons tegenwoordig verkleden met Halloween!

Ook raakten mensen gefascineerd door het nadoen van personen die “aan de randen van de maatschappij leefden”. Hierdoor werden piraten- zigeuners- en zelfs zwerverskostuums een populaire keuze.

Embed from Getty Images
Halloween en de televisie

Na de Tweede Wereldoorlog zorgde de tv ervoor dat mensen ook thuis konden genieten van de popcultuur. Hierdoor begonnen Amerikaanse kostuums steeds meer in te spelen op superhelden, cartoons en andere populaire figuren. In de jaren ’60 werden de meeste kostuums ook gekocht in plaats van zelf gemaakt. Het bedrijf Ben Cooper zorgde ervoor dat Halloween een popfenomeen werd. Dit bedrijf had 70 tot 80% van de kostuummarkt in handen.

Embed from Getty Images

De nadruk van de kostuums lag inmiddels niet meer op “zo eng mogelijk om de enge geesten af te weren”. Nee, inmiddels gingen mensen eerder voor fun dan voor frightening. Ook lieten de meesten de maskers achterwege en wilden ze juist laten zien dat zij Wonder Woman of Luke Skywalker ‘waren’.

Less is more

Buiten deze populaire figuren was er ook nog steeds interesse in enge en creepy outfits. Dit werd verder aangemoedig door een aantal horrorfilms die in de jaren ’70 en ’80 opkwamen, Zoals Wes Cravens “A nightmare on Elm Street”. Deze decennia zorgden ook voor een enorme boost in Halloweenfeestjes en het dragen van provocerende kostuums. Die trend heeft zich doorgezet tot in de 21e eeuw. Zoals Barney in How I Met Your Mother zei: “You know what I love about Halloween? It’s the one night of the year chicks use to unleash their inner **-bag. If a girl dresses up as a witch, she’s a slutty witch. If she’s a cat, she’s a slutty cat. If she’s a nurse…” Jep, we hebben ‘m. Thanks Barnacle!

Embed from Getty Images
Laten we ons maar weer verkleden met Halloween!

En dat vat het allemaal wel mooi samen. Inmiddels is Halloween wel echt ver afgedwaald van het oorspronkelijke idee. Celebs doen ieder jaar hun best om de meest opvallende outfits te laten maken. Denk: Tom Kaulitz en Heidi Klum als Shrek en Fiona. Bijvoorbeeld! Of Katy Perry en Orlando Bloom als Hillary en Bill Clinton. Want dat vonden ze om de één of andere reden een goed idee. Meer celebs zien die all-out zijn gegaan? Kijk dan eens naar dit overzicht van Glamour!

Embed from Getty Images

En… Ga jij nog Halloween vieren? En zo ja, als wie of wat ga je dan verkleed? Ik verwacht dat dit mijn 17e jaar op rij is (sinds dat ene feestje in 2004) dat ik Halloween oversla. Maar wie weet… Volgend jaar?

Bronnen

Cerini, M. C. (2020). From pagan spirits to Wonder Woman: A brief history of the Halloween costume. CNN.
Gold, M., Donovan, B., & Donovan, B. (2021). What’s the Real History of Halloween—and Why Do We Celebrate It on October 31? Country Living.
History.com Editors. (2021). Halloween 2021. HISTORY.

Misschien vind je dit ook leuk

volg ons op instagram!