De kledingstijl van… Fran Fine in The Nanny.

j 11 | 02 | 22

Leestijd:

Mijn hart maakte laatst een klein vreugdesprongetje: The Nanny stond op Videoland! Fran Fine, Maxwell Sheffield, Niles en C.C. Babcock. Al deze karakters stonden nog in m’n geheugen gegrift van toen ik het vroeger keek met m’n moeder. Fran, de flamboyante nanny die het rustige (rijke) Engelse huishouden in Manhattan eens flink opschudde. Niles met zijn altijd rake beledigingen richting C.C. Babcock en de toch wel dreamy look van mr. Sheffield. Waar ik vroeger vooral vond dat Frans kleding zo lekker kleurrijk was, viel het me nu op hoe fashion forward ze regelmatig was. Al altijd figure hugging natuurlijk.

Waar ging het ook alweer over?

Nog even heel kort over het plot. Fran Fine rolt – na break-up met haar vriend en ontslag bij de Bruidswinkel waar ze werkt, waar haar ex haar baas was – per ongeluk in de baan als nanny in huize Sheffield. Weduwnaar Maxwell Sheffield is een Britse theaterproducent die met zijn gezin naar Manhattan is verhuisd. Zijn drie kinderen, Margaret (Maggie), Brighton en Gracie hebben uiteraard allemaal hun eigen gebruiksaanwijzing. In huis woont ook de, evenals Britse, butler Niles die heerlijk scherp van de tong gesneden is. C.C. Babcock is ook vaak te vinden in het thuiskantoor van mr. Sheffield en is diens zakenpartner. Although she wished it could be more…

Bron: FilmVandaag.nl

De combinatie van het opgroeien in Flushing, Queens (beetje ordi), het hebben van een Joodse achtergrond (onbegrijpelijke vocabulaire) en een blijkbaar enorme familie (gekke familieleden quotes) zorgen ervoor dat Fran een bijzonder frisse wind is in het huishouden. Combineer dat met haar gemakkelijke omgang met de kinderen, gebbetjes met Niles en een heimelijke spanning tussen mr. Sheffield en haarzelf en je hebt een heerlijk recept voor avonden lang plezier.

Rood en beige

De introsong van The Nanny deed al vermoeden hoe anders Frans kledingstijl was in vergelijking met de Manhattan-vrouwen. “She’s the lady in red while everybody else’s wearing tan”. Deze flashy girl from Flushing droeg nauwsluitende pakjes, korte rokjes en álle kleuren van de regenboog. De glitter kon niet rijkelijk genoeg aangebracht worden en pailletjes waren haar BFF’s. Waar haar garderobe in het eerste seizoen vooral bestond uit kleurrijke giletjes, werd dit vanaf het tweede langzaam uitgebreider. Haar poofy haar bleef wel constant stijf staan van de haarlak, hoewel we soms ook werden getrakteerd op een sleek look. Cette joie de vivre (komt ook uit de themesong)!

Cropped en mini’s

“She had style, she had flair, she was there!” Een constante in nanny Fine’s wardrobe was wel de combinatie van een cropped jackje, een nauwsluitend (al dan niet ook cropped) topje en een high-waist minirok. Dit minirokje werd regelmatig afgewisseld met een kort broekje. En vergeet de rode lippenstift niet!
Kijkend naar deze looks vroeg ik me af of de Moschino Resort ’17-collectie hier misschien niet stiekem op geïnspireerd was. De silhouetten, prints en (soms) kekke hoedjes zijn wat mij betreft a dead ringer for Fran Fine’s outfits. Het leuke aan de stijl van nanny Fine is dat je echt kunt zien wat voor sixties-fascinatie er in de vroege jaren ’90 was. Veel colourblocking, grafische lijnen en psychedelische prints… Zo vet!

Andersom herken ik hier en daar ook stukken dankzij De kleine modemeid. Zoals dit pied de poule setje van Escada. Tenminste Brenda Cooper schrijft Escada erbij, dus dan zal dat wel. Ik zag dit setje in een aflevering en ik weet 100% zeker dat ik deze voorbij heb zien komen bij mijn artikel over pied de poule! Het frustrerende is: ik kan de runwayfoto niet meer vinden. Misschien heb ik ‘m gebruikt voor een this or that op Instagram, maar niet goed gearchiveerd. Dat zou kunnen. Maar goed, er ging dus wel een belletje bij me rinkelen en dat vond ik al heel leuk, hihi.

Jean Paul Gaultier in The Nanny én Clueless

Ook herkende ik ineens het iconische Clueless-pakje! Fran droeg dit in een aflevering waar ze met Gracie mannen ging oppikken in de supermarkt. Wat uiteraard een slecht idee blijkt. Hier draagt ze een tartan pakje van Jean Paul Gaultier. Dit pakje komt, zoals jullie denk ik wel weten, ook voor in de openingsscène van de film Clueless. Waar hoofdpersoon Cher “net als iedere andere tiener” ‘s ochtends haar kleding uitzoekt. Op een high-tech computersysteem die de beste kledingcombinaties uitkiest. Dat dan weer wel. En ja: ik vind het nog steeds high-tech omdat ik dit systeem nog steeds niet thuis heb. Jij wel?

Applaus voor de costume designer

Voor HelloGiggles gaf de kostuumontwerper van de show, Brenda Cooper, antwoord op verschillende vragen. Zo vertelt ze dat ze volledig de vrije hand kreeg van, onder andere (producer) Fran Drescher. Ze wilde een statement maken waarbij ze wilde dat het sexy en kleurrijk was. “And there was lots of color available in 1993″.

Brenda vertelt dat ze overal kledingstukken vandaan trok. Of het nu designer of thrift shop was. Ook heeft ze een keer een, naar eigen zeggen, prachtige blazer uit een prullenbak getrokken. Deze heeft ze laten repareren en liet het karakter C.C. deze in de show dragen.

Daarbij vertelt ze ook dat er voor het eerste seizoen heel weinig budget was. Daarom creëerde ze een basisoutfit van een zwarte coltrui, zwarte minirok en dito panty en zwarte suède pumps. Dit zorgde voor een solid silhouette en daarmee kon ze alsnog de look veranderen door de verschillende jackjes, giletjes en andere stukken erover heen te dragen.

The nanny in 2022

Ik denk (hoop!) dat de komende tijd een enorme revival gaat plaatsvinden vanwege The Nanny. Een paar jaar geleden plaatste Cardi B al een soort “ode” aan Fran met haar Dolce&Gabbana outfit, maar met het heruitzenden van de serie denk ik dat er ook een groot aantal nieuwe fans getrokken zal worden.

Als je het mij vraagt, is de serie redelijk tijdloos. Je moet ze het “even-pauzeren-totdat-het-publiek-klaar-is-met-lachen”-trucje maar vergeven. Het zou toch ook erg grof zijn om een nieuwe grap te maken terwijl het publiek het niet kan verstaan door al het lachen.
En tegenwoordig is er ook weer een heerlijke interesse in retro-outfits, die zó uit de jaren ’60 getrokken zouden kunnen zijn. En daarmee dus ook uit de serie. Kijk bijvoorbeeld eens hoe Miley Cyrus deze outfit van Moschino rockte. Look familiar?

Anyhoo ik denk dat, net als met Friends, er weer een heel nieuwe groep fans aangetrokken zal worden. Ik hoop het! Als we straks allemaal zoals Fran Fine over straat kunnen hobbelen zou ik dat echt fantastisch vinden. En is het niet Fran, dan gaan we we voor de look van moeder Sylvia of, beter nog, oma Yetta! Wie weet springen GenZ fashion stores (zoals ik ze voor mezelf heb genoemd) er op in en krijgen we toffe T-shirts met prints geïnspireerd op de serie…

Bronnen

Jackson, J. (2021). 25 Times Fran Fine From “The Nanny” Was The Greatest Fashion Icon Of All Time. BuzzFeed.
Tomas, E. (2020). “The Nanny” costume designer Brenda Cooper tells us why Fran Fine’s iconic wardrobe transcends time. HelloGiggles.

Misschien vind je dit ook leuk

volg ons op instagram!