De afbeelding toont een besneeuwd raam met links, rechts en onder nog wat bakstenen. Er ligt sneeuw op de vensterbank en er hangen ijspegels omlaag vanaf de bovenkant van de illustratie. Achter het raam zie je een blank meisje met bruin haar. Ze steunt met haar hoofd op haar rechterhand en met haar elleboog op de vensterbank binnen. Ze kijkt dromerig naar links uit het raam. Ze draagt een foute kersttrui met heel veel uitbundige

De foute kersttrui: trek jij ‘m aan dit jaar?

j 16 | 12 | 23

Leestijd:

‘t is the season! Hoog tijd om het dus te hebben over… de foute kersttrui! Het feestelijke fenomeen dat ons allemaal doet denken aan knipperende lichtjes, over-the-top prints, en een flinke dosis kerstspirit. Maar hoe is deze “foute”/feestelijke traditie eigenlijk begonnen? Buckle up (*wink*), want we pakken de arrenslee terug naar het begin!

Jingle Bell-truien

Hoewel de hedendaagse foute kersttrui het summum is van cosy 21e-eeuwse gezelligheid, gaat de wollen rode draad ervan terug naar de jaren 1950. Hier werden voor het eerst kerstthema-truien geïntroduceerd. Deze werden toen “Jingle Bell-truien” genoemd. Maar vergis je niet: dit waren nog vrij ingetogen truien – in ieder geval vergelijken met de breisels die je tegenwoordig ziet!

Embed from Getty Images

Het duurde echter tot de jaren 1980 voordat de kersttrui écht populair werd. it kwam aangedreven door popcultuur en komische invloeden. In de super old school kerstfilm National Lampoon’s Christmas Vacation uit 1989 transformeerde personages zoals Clark Griswold de ooit afgekeurde kersttrui tot een onaantrekkelijke (maar schattige) uiting van kerstvreugde. Begrijp me niet verkeerd: ik heb zelf echt géén idee wat deze film is en waar ‘ie over gaat. Maar misschien dat een van jullie dit een feest van herkenning vindt ;). Anyway: hierdoor werden de foute truien met sneeuwvlokken een vast onderdeel van office parties en kerstdiner.

de foute kersttrui in Bridget jones’s diary

Deze opleving in de jaren 1980 was van helaas korte duur. In de jaren 1990 verloor de kersttrui aan populariteit en werd ‘ie geassocieerd met “suffe familieleden van middelbare leeftijd”. Kind of. Je snapt wat ik bedoel, toch? De foute kersttrui was… kneuzig. Ik bedoel: denk maar films zoals Bridget Jones’s Diary. De foute trui van Mark Darcy/Colin Firth riep meteen een “oh, never mind” gedachte op bij Bridget. En zeg nou zelf: wat was jouw gedachte toen je die trui voor het eerst zag? 😉

Bron: The Guardian

In het begin van de jaren 2000 kreeg de foute kersttrui nieuw leven ingeblazen. Dit kwam dankzij de opkomst van Ugly Sweater Parties. In 2002 organiseerden twee mannen, Chris Boyd en Jordan Birch, in Vancouver zo’n feest. Dit was de eerste keer ever en ze worden dan ook gekscherend de founders of the ugly sweater phenomenon genoemd. Deze insteek werd volop overgenomen in Noord-Amerika en hierdoor was de trui ineens niet meer suf. Of nou ja: nu was het juist grappig om expres delelijkste, heftigste trui aan te trekken die je maar vinden kan. En ergens werd ook de wat minder opgeprikte vibe ervan gewaardeerd: geen strakke pakken of cocktailjurkjes, maar een comfy trui!

Van kitsch tot… mode!

Tegen het midden van de jaren 2000 evolueerde de lelijke trui tot een nieuwe kersttraditie. Van office parties tot familiediners: de kersttruien waren niet aan te slepen. Maar dat niet alleen: zelfs modeketens en luxewinkels begonnen hun schappen en websites te vullen met opvallende kersttruien! Beroemdheden, van Taylor Swift tot Kanye West, omarmden de trend. En de truien werden zelfs op de runway gespot. Modemerken zoals Stella McCartney en Givenchy brachten hun eigen versies van de UCT (Ugly Christmas Sweater) uit!

De foute kersttrui gespot in de runway show van stella McCartney in 2008

Vandaag de dag is de foute kersttrui meer dan alleen maar fout en suf. Het is basically een cultureel fenomeen geworden. Van liefdadigheidsevenementen zoals Christmas Jumper Day tot Jimmy Fallon’s “12 Days of Christmas Sweaters“: dit breisel heeft zich genesteld in moderne kersttradities. Iedereen kan ‘m aan: van kleintjes bij het kerstontbijt op de lagere school tot kantoormedewerkers op eindejaarsfeesten. Trek jij ‘m dit jaar uit de kast of hou je het toch bij de glitters? Om af te sluiten een kleine bekentenis van mijn kant: ik heb er geen… Misschien toch maar eens aanschaffen?

Bronnen

Anderson, K. (2015). A look back at holiday sweaters on the runways. Vogue.
Cerini, M. (2021). A cozy history of the ugly christmas sweater. CNN.

Misschien vind je dit ook leuk

volg ons op instagram!